Mennica Skarbowa S.A.
Twój pewny partner w alternatywnych inwestycjach

Mennica Skarbowa S.A. w gronie prestiżowych e-Gazeli Biznesu 2014

Polski e-handel, nie bacząc na ogólne spowolnienie gospodarki i minorowe nastroje w wielu branżach, co roku rośnie w tempie dwucyfrowym i jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków. Polacy z roku na rok coraz bardziej przekonują się do robienia zakupów przez Internet, a wartość rynku w 2014 roku może osiągnąć nawet 35 mld zł.

e-gazele

Więcej o rankingu znajdziecie Państwo tutaj.

Grupa Mennice Krajowe S.A. na targach Coin Expo

Coin Expo

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Grupy Mennice Krajowe S.A. na targach Coin Expo, które odbędą się 11-13. października 2012 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. W trakcie trwania targów będzie możliwość rozmowy ze Specjalistą ds. Inwestycji w Metale Szlachetne z Mennicy Skarbowej, zobaczenia oraz zakupu fizycznych produktów inwestycyjnych jak złote sztabki najwyższej próby, złote i srebrne monety, a także diamenty inwestycyjne. W trakcie trwania targów można wziąć udział w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami.

Będą mieli Państwo również możliwość bliższego poznania Platformy do obrotu złotem inwestycyjnym - Giełda Mennicy.

Warszawa, 18 kwietnia 2012 r.

Złoto, srebro, diamenty popłyną na NewConnect

GMKSA szykuje się do debiutu

Grupa Mennice Krajowe S.A. (GMK SA), warszawska firma działająca na rynku inwestycji alternatywnych, zadebiutuje na rynku NewConnect w maju bieżącego roku.

Dla małych firm, działających na trudnym i specyficznym rynku najważniejsza jest rozpoznawalność i wiarygodność. Zdecydowaliśmy się wejść na NewConnect żeby pokazać naszym obecnym i przyszłym klientom, że jesteśmy firmą poważną, która dba o wysokie standardy prowadzenia biznesu- podkreśla Bartłomiej Knichnicki, prezes GMK SA.

Z przeprowadzonej w pierwszym kwartale 2012 r. prywatnej oferty spółka pozyskała 400 tys. zł. - Wielkość oferty była dla nas wtórna. Mamy wysokie kapitały obrotowe, które umożliwiają sukcesywnie wdrażać naszą strategię rozwoju – dodaje.

Grupa Mennice Krajowe działa na tzw. rynku inwestycji alternatywnych. Specjalizuje się w obrocie złotem, srebrem, diamentami, przechowywaniem towarów inwestycyjnych oraz doradztwem w zakresie inwestycji w metale i kamienie szlachetne.   – Obserwujemy coraz większe zainteresowanie tą formą inwestycji, która jest świetnym uzupełnieniem do tradycyjnych możliwości lokowania gotówki - zauważa Bartłomiej Knichnicki.

W 2011 r. przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 13,6 mln zł, GMK SA wypracowała 0,23 mln zł zysku netto. W pierwszym, niepełnym roku działalności to bardzo satysfakcjonujący dla nas wynik. Sytuacja na świecie wciąż sprzyja podmiotom operującym na rynku złota. Obserwujemy  to na co dzień. Szacuję, że w bieżącym roku nasze obroty zbliżą się do poziomu 50 mln zł, a zysk netto przekroczy 1 mln zł - zapowiada prezes.

Obecnie spółka rozbudowuje swoją strukturę oraz uruchamia kolejne kanały dystrybucyjne. W ramach struktury Grupy Mennice Krajowe działa Mennica Skarbowa (www.MennicaSkarbowa.pl) - sklep, który posiada oddziały we Wrocławiu i Warszawie oraz jest w trakcie otwierania kolejnych punktów. Strona www.MennicaSkarbowa.pl ułatwia dostęp do szerokiej oferty produktów inwestycyjnych (złotych i srebrnych sztabek oraz monet, a także diamentów) oraz informacji z rynku złota, a konsultanci z Biura Obsługi Klienta zapewniają doradztwo w zakresie inwestowania w metale szlachetne. Grupa Mennice Krajowe S.A. jest bliska zakończenia prac nad kolejnym sklepem internetowymo www.SklepMennicy.pl, który umożliwia  szybki i prosty zakup sztabek złota szwajcarskiego poprzez internet. Spółka rozwija także kolejne kanały sprzedaży metali szlachetnych zarówno online jak i w tradycyjnych kanałach. Niebawem wprowadzi na rynek kolejny projekt, ułatwiający inwestowanie w złoto przez internet.

Warszawa, 18 stycznia 2012 r.

Grupa Mennice Krajowe SA podwyższa prognozy

Szykująca się do debiutu giełdowego Grupa Mennice Krajowe SA podwyższyła prognozy wynikowe na rok 2011. Spółka systematycznie zwiększa swoje obroty, a planowane otwarcie kolejnych kanałów sprzedaży ma to tempo jeszcze bardziej zdynamizować.

Działająca w branży inwestycji alternatywnych Grupa Mennice Krajowe SA uwzględniła aktualne szacunkowe dane finansowe za listopad 2011 r. i podwyższyła prognozę przychodów, które obecnie wynoszą 11,5 mln zł, zysk netto natomiast podniesiono do 230 tys. zł.  Prognoza zysku netto została oszacowana z uwzględnieniem wydatków na rozwój, jakie Grupa Mennice Krajowe SA poniosła z końcem roku 2011.

Przewyższające dotychczasowe oczekiwania, znakomite wyniki finansowe, skomentował prezes zarządu Grupy Mennice Krajowe SA, Bartłomiej Knichnicki (właściciel m.in. sklepu online www.mennicaskarbowa.pl):

- Wygenerowane wyniki za listopad potwierdzają bardzo realistyczne, wręcz powiedziałbym konserwatywne,  podejście zarządu do przedstawionych prognoz rozwoju naszej Spółki – ocenił Bartłomiej Knichnicki. Z miesiąca na miesiąc Spółka GMK zwiększa swoje obroty, a planowane otwarcie kolejnych kanałów sprzedaży może to tempo jeszcze bardziej zdynamizować – dodał perspektywicznie.

Sytuacja rynkowa bardzo sprzyjała w ostatnim roku podmiotom operującym na rynku złota. Tak dobre wyniki Grupy Mennice Krajowe SA potwierdzają stabilną sytuację zarówno w branży jak i w samej Spółce.  Prognoza przychodów GMK została podwyższona z 10,1 mln zł do 11,5 mln zł, zysk netto z dotychczas szacowanych 190 tys. zł wzrósł do poziomu 230 tys. zł. Tak znacząca poprawa wynikowa z dużym prawdopodobieństwem nie jest dla Spółki ostatnią zmianą, gdyż eksperci i analitycy już dziś rokują równie rekordowe rezultaty dla rynku złota w bieżącym roku. Dalszy rozwój rynku i samej Spółki GMK, a także realizacja celów emisyjnych pozwolą Spółce, wg prognoz, wygenerować w roku 2012 przychody na poziomie 48,2 mln zł. Prognozowany zysk netto na koniec roku 2012 wyniesie 1,14 mln zł.

Spółka Grupa Mennice Krajowe SA jest w trakcie oferty prywatnej, planuje debiut na rynku NewConnect w  lutym br.

Autoryzowanym Doradcą i Oferującym akcje Spółki Grupa Mennice Krajowe SA jest Valor Partners Sp. z o.o. Zapisy na akcje GMK rozpoczęły się 8 grudnia ub.r. i potrwają do 26 stycznia 2012 r. Z emisji Spółka planuje pozyskać 1 milion PLN.

Grupa Mennice Krajowe SA zajmuje się obrotem oraz przechowywaniem towarów inwestycyjnych takich jak złoto i srebro oraz doradztwem w zakresie dywersyfikujących portfele inwestycji alternatywnych.

W chwili obecnej Spółka jest w trakcie rozbudowy struktury, której początek dał Sklep Mennica Skarbowa (www.MennicaSkarbowa.pl). Trwają prace nad realizacją kolejnych projektów, zmierzających do poszerzenia zarówno oferty produktowej, jak i infrastruktury niezbędnej do rozwoju kolejnych obszarów działalności Grupy.

Mennica Skarbowa S.A.

ul. Jasna 1

"Dom Pod Orłami" - 3 piętro

Mail: biuro@mennicaskarbowa.pl

Mennica Skarbowa - Pewne inwestycje w metale szlachetne

Grupa Mennice Krajowe

FORMULARZ KONTAKTOWY

Copyright: © 2011-2013 MENNICA SKARBOWA S.A.
Twoja przeglądarka nie może wyświetlić tej strony